Wil je meehelpen overlast door eikenprocessierupsen te voorkomen? – Paardenpraktijk Utrecht

Wil je meehelpen overlast door eikenprocessierupsen te voorkomen?

Koolmezen helpen paarden!

In voorjaar en zomer van 2019 is er bij mensen en dieren waaronder paarden en honden, onverwacht veel overlast ontstaan door de grote hoeveelheden brandharen van de eikenprocessierups. Bestrijden van de problémen is lastig en weinig effectief. Wil je meer weten over de problemen door eikenprocessierupsen? Lees dan ons artikel Eikenprocessierups veroorzaakt overlast bij paarden

Gaan we in de opvolgende jaren weer brandblussen of nemen we op tijd maatregelen?
Laten we vooruit kijken en op een leuke en eenvoudig manier voorkómen dat de aantallen behaarde processierupsen in de zomer weer de pan uitrijzen. Dat is mogelijk als je nú maatregelen neemt! Uit onderzoek is namelijk gebleken dat op een perceel met meerdere vogelhuisjes voor koolmezen 65% minder en kleinere eikenprocessierups-nesten waren. (zie https://bit.ly/2QY3mUV)

Vogelhuisjes/Nestkasten specifiek voor koolmezen
Om koolmezen te laten nestelen moet het vogelhuisje aan één specifieke eis voldoen. Let op dat de aanvliegopening 32 mm groot is, dat is belangrijk. Onze vogelnestjes hebben we zelf gemaakt van hergebruikte materialen maar er zijn op heel veel websites en winkels complete huisjes en doe het zelf pakketten te koop in diverse kwaliteiten en prijsklassen.
Plaats de vogelhuisjes als het kan zo lang mogelijk voor het broedseizoen, eigenlijk al in het najaar. Daarmee vergroot je de kans dat er vogels in gaan nestelen. De koolmezen verkennen vroeg welke nestelplaats het meest geschikt is en overnachten in de winter al in nestkasten.

De plaats van de nestkast is belangrijk
Een eenvoudige nestkast op een goede plek heeft vaker bewoners dan een fantastische nestkast op een ongeschikte plek. Voor tips over de beste plaats voor jouw nestkast kun je kijken op https://bit.ly/2ZZOKbr. In ieder geval moet de opening geplaatst worden aan de kant waar geen volle middagzon of vaak regen of wind op staat en op ongeveer 2 a 3 meter hoogte. Als er katten in de buurt lopen moet je voorkomen dat deze het nest kunnen benaderen. Katten zijn namelijk ook heel handig in het plunderen van de nesten. Daarbij kan gaas om de stam onder het nest helpen.

Onderhoud is belangrijk

Zorg dat je de nesten wel jaarlijks in de herfst geheel leeghaalt en doodt eventuele parasieten voor de vogels door het nestje schoon te schrobben met heet water.

Heb je ook zin om zelf een vogelhuisje te maken?
Op de website van de vogelbescherming staan de gewenste formaten en wat tips https://bit.ly/2QxMt4e
Help jij ook mee om de overlast door eikenprocessierupsen te voorkomen en plaats nestkastjes voor de koolmees! Zegt het voort!

De dierenartsen van Paardenpraktijk Utrecht
januari 2020

Deze website maakt gebruik van cookies om u een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken.