Tristan, de Patiënt van de Maand – Paardenpraktijk Utrecht

Tristan, de Patiënt van de Maand

Sommige patiënten en eigenaren zijn zo bijzonder dat we hun verhaal graag willen delen. Deze maand zetten we de KWPN ruin Tristan in het zonnetje.

 


Tristan is een paard van 22 jaar dat forse plasproblemen had. In het verleden heeft hij hier ook al last van gehad, maar nu plaste hij vaak kleine beetjes en had hij daarbij duidelijk pijn. Hij druppelde ook continu urine. Een naar probleem welke we niet vaak tegenkomen.

In het normale onderzoek waren weinig bevindingen behalve dat hij continu urine druppelde en zijn benen vies waren. Hij had geen koorts en was niet heel duidelijk ziek.

 


Bij het rectaal opvoelen viel op dat de blaas zeer groot en hard aanvoelde. In plaats van een zachte ballon, zoals een normale blaas aanvoelt, was de wand erg dik en hard. Aanraken deed ook duidelijk pijn. Met de echo was te zien dat de blaaswand zeer dik was en er zat veel viezigheid in de blaas. Op de foto zie je dat biij het spoelen van de urineblaas. Toen we ook de nieren met de echo in beeld brachten, zagen we een niersteen. Uit het bloedonderzoek bleek dat zijn nieren gelukkig nog voldoende functioneerde.


Onder een roesje is er een steriele buis in de blaas gebracht en urine afgenomen. De urine was heel troebel en bevatte veel geel korrelig sediment. Uit de kweek in het laboratorium bleek dat Tristan een forse blaasontsteking had met de poepbacterie E.coli. Er zaten ook zeer veel bloed- en ontstekingscellen in de urine. Bij de kweek is ook onderzocht voor welke antibiotica de bacterie gevoelig. Gelukkig bleek goed gevoelig voor de normale antibiotica. De kuur is gestart.


Omdat Tristan al veel langer milde problemen had, is er aanvullend op de Universiteitskliniek ook een blaasscopie uitgevoerd en is de blaas gespoeld omdat er veel gruis in zat.
In eerste instantie leek Tristan goed op te knappen maar na een week had hij een terugval. We hebben toen nogmaals urine afgenomen voor onderzoek. De blaas is nogmaals gespoeld, maar de hoeveelheid gruis viel nu mee. Uit de kweek kwam naar voren dat de E. coli bacterie helaas nog steeds aanwezig was en nu niet meer gevoelig was voor de gewone antibiotica waar hij mee behandeld werd. We moesten toen kiezen voor een ánder antibioticum. Helaas was deze kuur niet eenvoudig te verkrijgen. Gelukkig konden we een laatste kuur op de kop tikken en reserveren voor Tristan.
Met deze behandeling knapte hij gelukkig goed op! Na een kuur van 3 weken is nogmaals de urine onderzocht en gekweekt en gelukkig was deze kuur wel aangeslagen: de urine was schoon. Geen bacterie meer te zien!

Tristan heeft alle behandelingen goed ondergaan en doet het momenteel goed. Complimenten voor de eigenaar voor haar inspanning en het doorzettingsvermogen om Tristan de beste zorg te geven!


De eigenaar vertelt:

Tristan (22 jaar) was al 6 jaar mijn bij rijdpaard en ik heb hem in februari mogen overnemen. Helaas werd hij al snel daarna behoorlijk ziek en zagen we dat hij niet meer het vrolijke paard is zoals wij hem al die tijd kenden. Het was een spannend traject waarbij ik een aantal keren met mijn handen in het haar zat, maar gelukkig hebben de dierenartsen, en Jessica in het bijzonder, Tristan en mij super geholpen. Het was een hele opluchting dat hij na een dikke 2 maanden weer opleefde! Opeens zagen we hem weer rennend en bokkend door de wei gaan, stond hij luidkeels te hinniken als andere paarden uit de wei gehaald werden en het belangrijkste: kwam hij meteen op je afgelopen of soms zelfs gerend als je naar de wei toe kwam. Dit laatste was helemaal geweldig, aangezien hij een hele tijd moeilijk te vangen was. Iedereen die hem zag op stal complimenteerde ons op hoe goed en vooral: hoe vrolijk hij er weer uitzag! Ik ben heel blij dat we hebben doorgezet met zijn behandeling en hem nu nog een fijn en paard waardig leven kunnen geven.

Deze website maakt gebruik van cookies om u een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken.