Mestonderzoek – Paardenpraktijk Utrecht

Mestonderzoek

Mestonderzoek

Klanten van Paardenpraktijk Utrecht kunnen de mest van hun paard laten onderzoeken in het kader  van preventie van problemen met wormen. Meer over de achtergrond van mestonderzoeken ziet u op de pagina “wormbestrijding”.  De uitslag van het mestonderzoek en de adviezen krijgt u drie tot vijf werkdagen nadat de mest op de praktijk is ontvangen.

Aanleveren van de mest

Als u mest van meerdere dieren ineens wilt laten onderzoeken stellen wij het zeer op prijs als dat van tevoren gemeld wordt. De mest kan meegegeven worden aan de dierenarts, afgeleverd worden op de praktijk in de speciale “PPU mestenvelop” of via de post naar de praktijk verzenden in deze mestenvelop.

De PPU mestenvelop is een speciale en unieke verpakking die voldoet aan de wettelijke eisen voor het transport van dierlijke monsters. Het bestaat uit een viervoudige, vloeistofdichte verpakking inclusief harde omhulling. Het is belangrijk deze op de juiste manier te gebruiken zoals hieronder is aangegeven. Iedere PPU mestenvelop mag maar van 1 paard mest bevatten! U kunt de PPU mestenvelop verkrijgen bij de dierenarts tijdens een bezoek of deze laten bezorgen met de post. De kosten voor de PPU mestenvelop zijn 2,00 euro excl. portokosten. De huidige (februari 2014) prijs voor het mestonderzoek is 15 euro.

Als u de mest verzamelt moet het zo vers mogelijk zijn. Het is belangrijk dat het niet al uren in de volle zon gelegen heeft en/of al bewoond is door vele vliegen. Een hoeveelheid van 1 tot 3 balletjes mest is voldoende. Voor een betrouwbare uitspraak over de hoeveelheid zand in de mest is het belangrijk geen zand van de grond mee te pakken. Indien mogelijk moet u de verpakte mest tot het afleveren op een koele plaats bewaren.

Meegeven aan de dierenarts

U kunt tijdens een bezoek van de dierenarts de verpakte mest meegeven. Zet naam van eigenaar en paard duidelijk op het (goed gesloten) zakje. Het is voor een goed advies van groot belang dat de dierenarts op de hoogte is van de risicofactoren van uw paard betreffende zand en wormen. Als de praktijk nog geen ingevuld vragenformulier ten behoeve van de wormbestrijding van uw paard heeft kunt u de vragenlijst downloaden, printen en meegeven of eventueel informatie mondeling geven.

Bij de praktijk  afleveren in de PPU mestenvelop

Indien u portokosten uit wilt sparen kunt u de mest, verpakt in de PPU mestenvelop bij de praktijk in de brievenbus doen (wel even melden graag).

Via de post verzenden met de PPU mestenvelop

Voor een zo goed en betrouwbaar mogelijke uitslag en advies is het belangrijk om de checklist hieronder nauwgezet te volgen. Wanneer de mest met de post wordt verzonden is het belangrijk om het alleen af te nemen en te verzenden op de eerste drie werkdagen van de week (maandag, dinsdag en woensdag). Denkt u ook aan de vertraging die de post oploopt tijdens feestdagen. Oude mest of mest die niet koel bewaard is levert mogelijk onbetrouwbare uitslagen en dus onbetrouwbare adviezen op.

Checklist insturen mest voor mestonderzoek

        Vul de vragenlijst zo volledig mogelijk in. De vragenlijst vindt u op de pagina “vragenlijst wormbestrijding”

        Verzamel 2-max. 3 balletjes verse mest, zonder zand op maandag, dinsdag of woensdag. (vers is: niet meer dan 2 uur oud)

        Doe de mestballetjes in de aangeleverde plastic zak en schrijf de naam van je paard op de buitenkant.

        Doe het afgesloten plastic zakje met het absorberende textiel in de plastic sealbag en sluit deze.

        Doe het zakje met het ingevulde vragenformulier tussen het aangeleverde karton in de envelop.

        Enveloppe sluiten en voldoende frankeren.

        Mest dezelfde dag opsturen (alleen op maandag, dinsdag of woensdag)

Verpakken en Verzenden Mestmonster

Wanneer u vragen heeft neem dan gerust contact met ons op. Telefonisch op 030-2602606 of via email: info@paardenpraktijkutrecht.nl

Na aankomst van de mest krijgt u 3-4 werkdagen de uitslag via een van de dierenartsen.

Om terug te gaan naar de informatie over wormbestrijding klikt u hier.

Om terug te gaan naar de preventieve diensten van Paardenpraktijk Utrecht  klikt u hier.

 

 

Deze website maakt gebruik van cookies om u een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken.