KOLIEK – Paardenpraktijk Utrecht

KOLIEK

Koliek is niet een ziekte maar een verzamelnaam van verschijnselen zoals bijvoorbeeld:  Herhaald liggen, rollen, niet graag eten, flehmen, gestrekt staan of krabben met de voorbenen, naar buik kijken en/of slaan en/of zweten! Deze symptomen, welke in meer of mindere mate en wel of niet in combinatie(s) voorkomen kunnen veroorzaakt worden door problemen met darmen maar óók bij bijvoorbeeld maagzweren, uitgebreide spierproblemen, pijn aan benen, borstvliesontstekingen en slokdarmverstoppingen kunnen we “typische koliekverschijnselen” zien.

De dierenartsen van Paardenpraktijk Utrecht zullen voor een dier met koliekverschijnselen (binnen de regio) altijd met spoed naar u toekomen. Zij zullen u diverse vragen stellen en advies geven wat te doen in de tijd tot de dierenarts aanwezig is. In het algemeen is een beetje stappen goed maar is het absoluut geen bezwaar als het dier ligt of rolt op een zachte bodem als de dierenarts nog naar u onderweg  is. U moet wel proberen te voorkomen dat het dier zichzelf of anderen bezeert of vast raakt in bijvoorbeeld omheining/tralies of waterbak. U moet nooit uw dier met koliek vervoeren zonder dat de dierenarts uw paard onderzocht en behandeld heeft!

Als de koliekverschijnselen zeer heftig zijn is het goed om bij voorbaat te bedenken of vervoer van het dier naar een kliniek te realiseren is voor wat betreft bijvoorbeeld een trailer, passende auto en chauffeur. Indien de dierenarts u adviseert met uw koliekpaard naar een gespecialiseerde kliniek te gaan hoeft dat zeker niet altijd te betekenen dat uw paard geopereerd moet worden. Op de klinieken kunnen de specialisten na extra onderzoeken aangeven wat de eerste uren de beste behandeling is. Veel oorzaken van ernstige koliek kunnen met goede monitoring van onder andere het bloed, speciale infusen in het bloed en medicamenteuze toediening genezen worden. Sommige oorzaken echter vereisen operaties gevolgd door ondersteunende behandelingen. Soms is de medische toestand van het paard helaas zo slecht dat geen genezing te verwachten is en euthanasie ernstig overwogen moet worden.

Deze website maakt gebruik van cookies om u een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken.