KEURINGEN – Paardenpraktijk Utrecht

KEURINGEN

Onze Diensten. Preventie, Keuring en Registratie

KEURINGEN

Als u een deskundige, objectieve en kritische veterinaire beoordeling wilt van een paard dat u (bijvoorbeeld) wilt kopen bent u bij de dierenartsen van Paardenpraktijk Utrecht op het juiste adres. Wij verzorgen de klinische en röntgenologische keuringen momenteel alleen voor onze vaste klanten, en alleen binnen ons vaste uitrijgebied.

Onder de term “keuring” wordt in het algemeen de veterinaire aan- en verkoop- keuring verstaan waarbij de dierenarts de gezondheid van een paard controleert. Naast dit type keuring kunt u de dierenartsen van Paardenpraktijk ook keuringen voor bepaalde stamboeken en wedstrijden zien doen waar vooral op erfelijke aandoeningen respectievelijk kreupelheid en uithoudingsvermogen gecontroleerd worden volgens de wensen en voorschriften van het organiserende stamboek of het overkoepelend wedstrijdorgaan. Ook keuringen van bijvoorbeeld veulens voor opname in een verzekering voeren onze dierenartsen uit. Vraagt u hiervoor altijd de verzekeraar naar zijn eisen en verwachtingen.

De basis van de aan- en verkoop- keuringen die Paardenpraktijk Utrecht uitvoert staat beschreven in de laatste editie (2007) van het boek “De veterinaire keuring van het paard”. De bevindingen die tijdens de keuring gedaan worden in het bijbehorende onderzoeksrapport, uitgegeven door de Groep Geneeskunde van het Paard van de Koninklijke Maatschappij voor Diergeneeskunde vastgelegd. Het standaard onderzoek kan, afhankelijk van de specifieke wensen of eisen van de opdrachtgever (koper of verkoper), ingekort of uitgebreid worden. Overleg dit goed met de dierenarts zodat deze volledig op de hoogte is van uw wensen: als het paard geschikt moet zijn voor de fokkerij bijvoorbeeld is onder andere een uitgebreider onderzoek van het geslachtsapparaat onmisbaar.

Na de keuring worden alle bevindingen vastgelegd op het onderzoeksrapport en de bevindingen besproken met de opdrachtgever van de keuring. Tegenwoordig is er geen sprake meer van goedkeuren of afkeuren door een dierenarts: de opdrachtgever overweegt en beslist zelf of hij/zij tot aankoop overgaat. De keurend dierenarts kan hierbij helpen door het geven van informatie en advies. Realiseert u zich dat de keuring een momentopname is! Als een aandoening niet steeds zichtbaar is, kan deze bij een keuring wellicht gemist worden.

Gaat u een paard of pony kopen?

Probeer dan de sterke en zwakke punten van het dier in beeld te brengen door een keuring door een deskundige dierenarts én stel bij de verkoper een aantal vragen over de historie van het dier, eventuele specifieke eigenaardigheden en behoeften van het paard. Een voorbeeld van deze vragenlijst ziet u in het document “verkopersverklaring voor paard/pony”.

Het is verstandig om samen met de verkoper de verkopersverklaring in te vullen. Hierin verklaart de verkoper een aantal zaken met betrekking tot de gezondheid van het paard. Dit is bij de koop een extra bevestiging dat het paard gezond verkocht wordt. Blijkt het paard toch verborgen gebreken te hebben, dan staat u met een verkopersverklaring juridisch sterker bij een geschil.

Waar kan de keuring plaatsvinden? De dierenartsen van Paardenpraktijk Utrecht keuren alleen op locaties die voldoen aan de eisen. Het onderzoek moet in alle rust kunnen plaatsvinden.

Er moet een overdekte, beschutte en enigszins te verduisteren ruimte zijn voor onderzoek van hart, luchtwegen, darmen en ogen. Om de beweging te kunnen beoordelen is het noodzakelijk dat er a) een vlakke harde bodem is van een rechte baan van 30 m lengte en een cirkel van tenminste 15 m doorsnee en b) een zachte vlakke bodem met een doorsnede van minimaal 15m is. Is er twijfel over de faciliteiten? Neem dat contact op met de dierenarts.

Deze website maakt gebruik van cookies om u een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken.