De kaken van paarden zijn groot, het grootste deel van het hoofd bestaat uit kaakbotten. De boven- en onderkaak bestaan uit platte botten die relatief breekbaar zijn. Normaal zorgt een paard er goed voor dat zijn hoofd buiten schot blijft maar in een aantal situaties ontstaan er toch breuken, meestal van de onderkaaksbeenderen.
De meest voorkomende oorzaken voor breuken van de kaken zijn klappen van andere paarden en vasthaken achter onderdelen van stallen. De symptomen van breuken in de kaken zijn vaak niet duidelijk en kunnen ook door veel andere problemen veroorzaakt worden; Een zwelling op het hoofd of aan de lippen, een minimale hoeveelheid bloed uit de mond en een trager etend paard doen je niet direct aan een botbreuk denken maar zijn wel degelijk symptomen die daarbij horen.
Het maakt voor het stellen van de diagnose en de behandeling veel uit in welk deel van de kaak de breuk zit. Soms is een breuk met het blote oog al voldoende te inventariseren terwijl de diagnose bij andere breuken alleen correct gesteld kan worden met een CT scan. Vanwege de ondersteuning door andere structuren zoals spiermassa’s en de verbinding met of ondersteuning door andere beenderen in het hoofd behoeven sommige breuken geen behandeling en zal de beste behandeling voor andere breuken bestaan uit complexe operaties.
In veel gevallen kunnen breuken in de kaakbotten weer goed genezen. Afhankelijk van de locatie van de breuk(en), de beschadigingen van andere structuren en de noodzakelijke behandelingen zijn de verwachtingen voor de genezing van het paard matig tot zeer goed.
Het gehele artikel over kaakfracturen bij paarden kunt u lezen op de website Paardenarts.nl onder de volgende link: http://www.paardenarts.nl/kennisbank/kaakfracturen-bij-paarden/