Het verband tussen Hete zomers en Slokdarmverstoppingen – Paardenpraktijk Utrecht

Het verband tussen Hete zomers en Slokdarmverstoppingen

 

De zomer van 2022 breekt records van hitte en droogte. In eerdere berichten hebben we het al gehad over problemen die in droge zomers vaker voorkomen, zoals hoefbevangenheid, oogproblemen, diarree en koliek. De oogproblemen worden vaak veroorzaakt door vliegen, en diarree en koliek zien we vaak bij paarden die door het korte droge gras ook veel zand binnenkrijgen. Maar helaas zijn dat niet alle risico’s; we zien in de late zomer bijvoorbeeld ook meer slokdarmverstoppingen.

Hoe herken je een Slokdarmverstopping?
Je herkent een slokdarmverstopping aan het vreemde gedrag direct nadat het paard heel gulzig gegeten heeft. Het paard gedraagt zich onrustig, wil niet meer eten, de hoofd en hals worden gestrekt, vaak beginnen ze te hoesten en kan er uit mond en beide neusgaten speeksel met voer komen. De paarden krabben met de voorbenen en/of slaan met de achterbenen. Sommige paarden laten zich op de grond vallen en gaan rollen. De laatste verschijnselen worden “valse koliek” genoemd.

Wat is het verband tussen hete droge zomers en slokdarmverstoppingen?
Als gras op de weiden door de droogte en de zon minder groeit, kan het gebeuren dat er voor de paarden te weinig te grazen is en dat ze honger krijgen. De paarden worden dan vaak onrustiger (met verhoogd risico op ongelukken) én ze zullen geneigd zijn om elk ander voer dat aangeboden wordt zonder goed te kauwen snel naar binnen te schrokken. Een gevolg daarvan is dat het aangeboden voer met grote proppen en grove stukken wordt doorgeslikt en minder vermengd wordt met speeksel. Hierdoor wordt het moeilijk voor de slokdarmspieren om de voerprop door te drukken naar de maag.

Oorzaak van deze slokdarmverstopping
De echte oorzaak voor deze slokdarmverstoppingen is dus de snelle opname van voer. Dit kan komen door een sterk hongergevoel, maar ook door bijvoorbeeld voernijd. De slokdarm van een paard is erg lang en loopt niet zoals die van mensen omlaag maar horizontaal en heeft ook nog een knik omhoog. Vaak loopt het voer niet in het halsgebied, maar binnen de borstholte vast. Een paar minuten nadat ze een handvol brokken of grote hap hooi of kuilgras naar binnen geschrokt hebben komt het vast te zitten in de slokdarm.

Hoe kan je deze slokdarmverstopping voorkomen?
Het is belangrijk op steeds goed te letten dat er voldoende ruwvoer beschikbaar is door op tijd te verweiden of extra ruwvoer te geven en als je ziet dat de paarden honger hebben het voer met beleid te geven: ruwvoer in een slowfeeder, krachtvoer pas geven nadat ze ruwvoer gegeten hebben, mengen met luzerne/grasmix of krachtvoer laten weken. Geef in deze situatie geen droge (gras)brok. Zelfs kleine hoeveelheden vitaminebrokjes kunnen een slokdarmverstopping veroorzaken.

Wat moet je doen als je denkt dat je paard een slokdarmverstopping heeft?
Het is verstandig om altijd je dierenarts te bellen en te noteren hoe laat het is. In veel gevallen zal de verstopping vanzelf binnen een half uur oplossen. Ga niet met het paard lopen maar laat hem/haar vrij staan op een plaats waar het zichzelf niet zal beschadigen. Sommigen geven aan dat het zachtjes masseren van de slokdarm richting de maag zou helpen de prop los te krijgen. Veel paarden krijgen bij de aanraking van de slokdarm echter krampen van de slokdarm waardoor deze behandeling niet effectief zal zijn. Uiteraard is het ook absoluut niet aan te raden als de prop erg groot is.

Neem ook als het vanzelf snel oplost contact op met je eigen dierenarts. Samen kunnen jullie bespreken of er kans is op mogelijke complicaties als littekenvorming en longontsteking en wat het beste vervolg is.

Wil je meer weten over slokdarmverstoppingen?
Slokdarmverstoppingen kunnen ook door een aantal andere specifieke oorzaken ontstaan. Een uitgebreid artikel van onze artsen over oorzaken, behandelingen en complicaties staat op de website van paardenarts.nl

 

Share

Deze website maakt gebruik van cookies om u een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken.