Veulencheck – Paardenpraktijk Utrecht

Veulencheck

Paardenpraktijk Utrecht vindt een uitgebreide controle  van alle pasgeboren veulens en de merries (en de nageboorte) door de paardenartsen van grote meerwaarde. In principe is dit een check die gedaan wordt bij alle veulens binnen 24 h na de geboorte. We kunnen dan heel goed de risico’s inschatten voor veulens en merries en in dat geval tijdig een eventuele behandeling instellen. Tijdens de veulencheck wordt niet alleen het veulen onderzocht maar ook de merrie en de nageboorte. Het is daarom fijn als de nageboorte schoon en enigszins koel bewaard wordt.

In de anamnese (het vraaggesprek) zal geprobeerd worden een representatief beeld te krijgen van de draagtijd, het verloop van de dracht en de geboorte, het gedrag van de merrie en het veulen na de geboorte en het verloop van de nageboortefase.  Ook is het belangrijk te weten hoe eventuele vorige geboorten en zoogperioden bij de merrie zijn verlopen. De paardenarts bepaalt op grond van de uitgebreide anamnese of het standaard onderzoek bij merrie en veulen nog uitgebreid moet worden.

Bij de standaard veulencheck van het veulen wordt een algemene inspectie gedaan waarbij onder andere gedrag, houding en stand, buikvulling, slijmvliezen, gewrichten, navel en darmpek/mest worden beoordeeld. Bij enige twijfel op grond van de bevindingen of de anamnese wordt het onderzoek uitgebreid met andere parameters. In overleg kan het ook zinvol zijn om bloed af te nemen. Afhankelijk van de gevonden risico’s zal de paardenarts van Paardenpraktijk een advies geven, extra onderzoeken  en/of een behandeling instellen.

De merrie wordt tijdens de veulencheck ook bekeken. Hierbij wordt onder andere het gedrag, het uier, de melk en de vulva bekeken. Als er twijfel bestaat zal het onderzoek uitgebreid worden. Ook bij de merrie zal  zal de paardenarts van Paardenpraktijk, afhankelijk van de gevonden risico’s een advies geven en/of een behandeling instellen.

Met een uitgebreid onderzoek van de complete nageboorte kunnen beoordelen of er ontstekingen aanwezig waren in de drachtige baarmoeder en of er sprake was van “luchtzuigen” via de vulva. Als er ontstekingen in de nageboorte aanwezig zijn is het veulen zeer waarschijnlijk ook besmet en zal behandeld moeten worden, ook al zijn er geen verschijnselen bij het veulen zichtbaar. Als de nageboorte niet compleet is, zou er een deel in de merrie achtergebleven kunnen zijn. Dat is altijd een groot risico voor een ernstige baarmoederontsteking met grote gevolgen. In overleg kan een inwendig onderzoek en eventuele behandeling van de merrie uitgevoerd worden.

Deze website maakt gebruik van cookies om u een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken.